Commewijne

Fort Nieuw Amsterdam

Op de plaats waar vroeger een modderbank lag, genaamd Tijgershol werd in de koloniale tijd een fort gebouwd, waaraan nog altijd de stervormige oever herinnert. Het fort werd gebouwd tussen 1734 en 1747 in de vorm van een regelmatige vijfhoek met bastionpunten. Samen met andere forten diende het als een verdedigingslijn tegen binnenvallende vijandelijke vloten. Er staan nog altijd twee kruithuizen, van 1740 en 1778; tegenwoordig maken die deel uit van het openluchtmuseum. Aan de kustlijn zijn ook nog altijd grote kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog te zien, hier opgesteld door de Amerikanen ter bescherming van de ingang van de rivier Suriname tegen Duitse schepen. Vanaf 1873 was in Nieuw-Amsterdam de gevangenis gevestigd die werd in de jaren 60 verplaatst naar Santo Boma in het district Suriname. De oude gebouwen maken deel uit van het openluchtmuseum, waar ook het laatste lichtschip van Suriname nog te zien is.

X Nieuwamsterdam1
X Nieuwamsterdam2
X Nieuwamsterdam3

Hotel Frederiksdorp

Hotel Frederiksdorp is een klein maar exclusief hotel gevestigd in de fraai gerestaureerde gebouwen van de oude koffieplantage Frederiksdorp, aan de rechteroever van de Commewijnerivier. Oorspronkelijk werd er op de plantage koffie en cacao verbouwd, de oude cacaodroogvloer is nog geheel intact . Frederiksdorp is het eerste project buiten Paramaribo dat op de monumentenlijst geplaatst is. Het plantagehuis werd rond 1760 gebouwd. Deze voormalige directeurswoning bevat een grote woonruimte met balkon, keuken en vier slaapkamers. De badkamer is voor alle gasten gezamenlijk. Het huis wordt uitsluitend verhuurd aan groepen met maximaal tien personen. Nieuw-Amsterdam is de hoofdstad van het district Commewijne in Suriname. Deze plaats is gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren Suriname en Commewijne. Nieuw-Amsterdam telt circa 1200 inwoners, overwegend Javanen en Hindoestanen.

X Nieuwamsterdam4
X Marienburg1
X Marienburg2

Marienburg

Marienburg was de enige suikerplantage die Suriname heeft gehad. Het fabrieksterrein en de fabriekshallen zijn nu een trekpleister voor toeristen ondanks de vervallen staat waarin het geheel zich bevindt. Voor het laatst was het een overheidsbedrijf en wettelijk zijn de ex-arbeiders nooit ontslagen. Zij leven momenteel nogsteeds in de voormalige arbeiderswoningen van de plantage.

X Marienburg3
X Marienburg4
X Tamanredjo1
X Tamanredjo2
X Tamanredjo3

Tamanredjo

Tamanredjo is een gezellig stadje waar de mensen vooral leven van de tuinbouw. In tamanredjo kunt u terecht voor de heerlijke javaanse gerechten bij de verschillende Warungs. Er zijn meer dan tien warungs op Tamanredjo en de gerechten zijn allemaal heerlijk.